nieuwe pannen in kleur
nieuwe pannen in kleur

aanhanger bij Valkenest
aanhanger bij Valkenest

straatje vegen bij bloementuin 1976
straatje vegen bij bloementuin 1976

puzzelen op de hilde
puzzelen op de hilde

Het Valkenest ligt in de buurtschap Busselte aan de voet van de Bisschopsberg ten westen van Havelte. Het kleinschalige karakter van de Drentse boerderijen is mooi terug te vinden: in opzet lagen er wel zes boerderijtjes op een stuk grond waar nu één boerderij geen bestaansminimum zou kunnen vinden. Vanwege de privacy waren al deze huizen telkens schuin achter elkaar geplaatst. De vorige eigenaren van het Valkenest hebben het oorspronkelijke huis uit deze rij naar voren gehaald en bij de bouw flink vergroot.

Het huis ligt in een waterwingebied in het beekdal van de Reu, waar geleidelijk strengere eisen zijn gesteld aan de bedrijfsvoering van de boeren. Het landschap heeft daardoor weer karakteristieke landschapselementen terug gekregen. De Busselterweg vormt de rand van het natuurgebied rondom het waterpompstation. Geleidelijk aan is het direct naastgelegen agrarisch gebied extensiever beweid en zijn maisakkers afgeplagd en tot (gedeeltelijk nat) heidegebied omgevormd.

In 1972 is de voormalige boerderij verbouwd tot een weekend- en vakantiehuis. In de oorspronkelijke situatie diende alleen het voorhuis als woning, het achterste gedeelte was de boerderij. In de koestal werden drie slaapkamers ingericht, de jongveestal is verbouwd tot een badkamer en een toilet. De twee varkensstallen zijn een keuken en een eethoek geworden. De paardenstal is een zithoek met televisie. De hooiopslag werd een grote zitkuil, de deel ingericht met een zithoek rond de open haard. Met de piano erbij was er gelegenheid om met zijn allen muziek te maken. 

Het huis vormt nog altijd een ontmoetingsplek voor de familie Van der Valk, waar de verschillende leden van het gezin met inmiddels hun eigen gezin nog regelmatig een familieweekend organiseren en vakantie vieren. Sinds het gezin is uitgevlogen, wordt ’t Valkenest verhuurd aan families, vriendengroepen en cursusgroepen. Wij vinden het leuk dat verschillende families er al vaker geweest zijn en inmiddels net zulke ervaringen met het huis hebben als wij.